Na priebeh volieb dozerá polícia, členovia MsVK i aktivisti

31.03.2012 Levoča

Levoča 31. marca (TASR) – Na dnešné doplňujúce komunálne voľby v Levoči sú podľa predsedníčky mestskej volebnej komisie (MsVK) Lýdie Gunárovej dobre pripravení. "Mestský úrad sa pripravil veľmi zodpovedne, pretože boli školenia cestou ministerstva vnútra, cez Obvodný úrad v Poprade. Každý z členov komisií bol poučený a vie, ako má hodnotiť všetky lístky," ubezpečila Gunárová.
Na priebeh volieb okrem MsVK a polície dozerajú aj aktivisti jednotlivých kandidátov. Sedia vo volebných miestnostiach alebo pred nimi a dohliadajú, či je všetko v poriadku. "Mne títo ľudia vôbec neprekážajú, je to správne, čím viac ľudí, tým väčšia kontrola, ja to schvaľujem," konštatovala Gunárová. Účasť podľa nej počas dňa nebola príliš vysoká, viac voličov príde pravdepodobne v podvečerných a večerných hodinách.
"Žiadne problémy do tejto chvíle nie sú, ani podozrenia neboli žiadne, zatiaľ sa všetky drobné sťažnosti riešili na mieste. V teréne sme preto, aby sme vedeli, či sa volí správne, či sa volí tak, ako sa má voliť," zdôraznila Gunárová. Verí, že voľby prebehnú bez problémov až do uzatvorenia všetkých volebných miestností. "Dúfam, že najneskôr do polnoci budeme doma, že so sčítavaním hlasov už nebudú problémy, pretože každý člen komisie je poučený a vie, ktorý lístok je platný, a ktorý nie," dodala Gunárová. Verí, že tieto komunálne voľby sú na nadchádzajúce štyri roky posledné v meste. "Nerada by som bola, keby sa to znovu opakovalo, pretože rozvoj mesta sa zastavil a okrem toho to stojí kopec peňazí," uzavrela.
Doplňujúce komunálne voľby v Levoči vyjdú Levočanov na asi 6000 eur. Dnes sa volí v desiatich volebných miestnostiach a právo voliť má vyše 11.000 oprávnených voličov. "Verím, že to už bude posledný raz, lebo zase veľa peňazí ide na voľby. Máme také zmiešané pocity z toho, že ideme tretíkrát voliť," konštatovala Anna Spišáková. Súhlasí s ňou aj Žofia Kramarčíková z Levoče, ktorá dodala: "Už je to na smiech podľa mňa, bijú sa o stoličky a mesto stojí, lebo stále nemáme primátora." Svoju občiansku povinnosť si obe prišli splniť aj napriek tomu, že opakované voľby považujú za otravné.
Prvé dva výsledky volieb zrušil Ústavný súd SR, keď najprv vyhovel námietke neúspešného kandidáta Milana Majerského a v druhom prípade zase námietke vtedy dosluhujúceho primátora Miroslava Vilkovského.
 

Vyberte región